PEČENÝ FENYKL


Fenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Je typickou zimní zeleninou a sklízí se od října do května. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale velmi bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. My si připravíme pečený fenykl s rajčaty a bramborem.

Rozlišují se dva druhy fenyklu: kulatý a baculatý a oválný a vytáhlý. Ten první je vhodnější ke konzumaci zasyrova, mezitímco druhý typ je výborný vařený. V salátech se používá syrový, nakrájený co nejvíce najemno, výborný je s nastrouhanou mrkví v kombinaci s pomerančem. Nemiluje zálivky s octem a proto je nahraďte zálivkou připravenou s olivovým olejem, bylinkami a citrónovou šťávou. Výborný je i vařený, ve vodě anebo na páře, ochucen jen rozpuštěným máslem anebo olivovým olejem a zakapaný citrónem.

🧂 INGREDIENCE:
brambory pro tolik osob, kolik máte u stolurajčata cherry (menší) pro zapečení
➖ jeden fenykl
300 gr soli
➖ olivový olej
➖ drcený česnek (2 - 4 stroužky dle chuti) 
bylinky (oregano, meduňka, máta, estragon)

🥣 POSTUP: Uvařte brambory. Dále si připravíte do pekáčku alobal, na který dáte asi 300 gramů hrubozrnné soli a bylinky dle chuti. Na sůl položíte celý fenykl, zakápněte  olivovým olejem, zabalíte do alobalu a pečte 30 – 40 minut na 170 stupňů. Na konci pečení (asi po 30 minutách) přidejte do pekáčku rajčata na ozdobu talíře. Vyndáte fenykl a rozkrájíte ho na plátky, měsíčky či jak vám vyhovuje a pečete zprudka na pánvi na oleji či másle cca čtyři minuty po každé straně. Můžete přidat rozdrcený česnek ve slupce a další bylinky či koření pro chuť. 

Takto připravený fenykl, i když zimní zelenina, se skvěle hodí i jak výborné letní a vegetariánské jídlo. Dobrou chuť vám přeje vaše kuchařka Jarmila 👩‍🍳.