🧀 FRANCOUZSKÁ OMELETA



Vaječná omeleta, pouze se solí, s pepřem a pár zelenými bylinkami, je tou nejlepší snídaní, kterou si můžete dopřát na rozjezd dne. Zvládnou ji i děti, tak se ji pojďme naučit. Doplňte ji třeba ještě o šunku, cibulku, sýr nebo žampiony a plátek žitného chleba a máte lahodný, a přitom lehký letní oběd. Protože v jednoduchosti je krása. A tomto případě i zdraví.

🧂 INGREDIENCE: 2 velká vejce; sůl; pepř; 2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat); 2 lžíce másla; na jemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky.

🥣 POSTUP: Vejce rozklepněte do misky a šlehejte dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté osolte, opepřete a vmíchejte na jemno nastrouhaný sýr.

Zvolna nechte na pánvi rozpustit máslo. Ideální je mít pánev s nepřilnavým, tedy teflonovým či keramickým povrchem. Nalijte do ní rozšlehaná vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve. Kápněte do ní trochu vody.

Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek již upečený, ale vršek ještě trochu tekutý. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty.

Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedosmažená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemístěte na talíř.

Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká. Pokud budete čekat, až se prosmaží i vrchní část, tak skončíte s vysušenou omeletou, která má do toho nadýchaného zázraku dost daleko. A pamatujte, cvik dělá mistra, žádný kuchař z nebe nespadl. Vaše kuchařka Jarmila 👩‍🍳.

#malysefkuchar #omeleta #kurzvareni #jidlo #recept #kuchyne