🍗 KUŘE na ŘECKÝ ZPŮSOB s CITRONOVOU ZÁLIVKOU 🍋



INGREDIENCE: 1 kuře nebo 4 stehna; 2 ks česneku; 4 stroužky citrónu; dle chuti olivový olej; mořská sůl; 1/2 lžičky medu; 1 malá lžička tymiánu a oregana; dle chuti petrželová nať; brambory 1 kg. Na zdobení sýr feta, salát rukola, zbytek citronové šťávy a oregano.

POSTUP: Kuře omyjte, osušte a osolte zvenku i zevnitř lžičkou soli. Nechte chvíli odpočinout. Dejte kuře do pekáče, osolte a posypte oreganem. Podle chuti přidejte mletý kmín a na jemno nakrájený česnek. Všechno zalijte citrónovou šťávou smíchanou s olivovým olejem a troškou vody (cca 50 ml). Nezapomeňte ve směsi kuře poválet a vyndejte je na talíř. Oloupejte brambory a nakrájejte je na poloviny nebo na klínky (tradiční řecká úprava). Rozložte do pekáčku brambory, položte na něj kuře a dolíjte vodu.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C. Po dvaceti minutách stáhněte teplotu na 180°C a pečte ještě 40-60 minut, dokud se kůže a maso nezačne oddělovat od kostí a kůže je dozlatova upečená.

V průběhu pečení kuře několikrát polijte šťávou a v případě potřeby ho můžete podlít trochou horké vody. Pokud máte pocit, že se kuře již upeklo, ale brambory ještě nejsou hotové, můžete na maso položit alobal, aby se nepřipalovalo.

Když jej vytáhnete, a rozložíte na talíř, dozdobte jej salátem z rukoly, promíchaným na kostičky nakrájeným sýrem feta s trochou oregana a olivovým olejem a citronovou šťávou.

👌 Dobrou chuť vám přát nemusím, ta už je na talíři. Vaše kuchařka Jarmila 👩‍🍳