🍠 RECEPTY na dobrou chuť aneb BATÁTY trochu jinak



Batáty nebo-li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). A tyto tzv. "sladké brambory" jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Původně pocházejí ze střední Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům.

Existují dva druhy: oranžové hlízy jsou vhodné k vaření a zapékání a obsahují významné množství betakarotenu. Světlé, nažloutlé hlízy se dají smažit nebo přidat do těsta k pečení.

Batátové pyré: na 4 porce potřebujete 4 větší batáty, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 50 g parmezánu, 1 hrnek mléka, sůl. Na ozdobu budete potřebovat česnek, hrst čerstvě nasekané petrželky a parmezán.

Batáty oloupejte, umyjete je a pokrájejte je na větší kostky. Vařte v mírně osolené vodě 15 minut až do změknutí. Máslo nechte rozpustit v malém hrnci na plotně. Rozpuštěné máslo přidejte k uvařeným batátům a v hrnci, kde se rozpouštělo máslo, opečte na kousky rozdrcený česnek, a dejte si ho zatím stranou.

K bramborám s rozpuštěným máslem přidejte nastrouhaný parmezán a mléko. Vyšlehejte ručním šlehačem dohladka, pozor jen na to, abyste pyré nevyšlehali hodně, až do lepivé konzistence.

Pyré ochutnejte a dle potřeby dosolte, díky parmezánu bude stačit špetka soli. Pyré zbývá už jen dozdobit opečeným česnekem nebo čerstvou petrželkou a nastrouhaným parmezánem, případně rajským jablíčkem nebo sladkým lesním ovocem. To pro hru chutí a barev .

A máte skvělou přílohu k sekané nebo kuřecím špízům, perfektně se hodí k různým typů grilovaných či zprudka pečených mas bez omáčky.

🥄 Tak kuchařte a nezapomeňte si vzít za pomocníky v kuchyni své děti.

Dobrou chuť vám přeje kuchařka Jarmila 👩‍🍳